Om du blivit utsatt för våld, sexuella övergrepp eller känner dig otrygg



Du har rätt skyddas mot alla typer av våld, sexuella övergrepp och utnyttjande oavsett var du befinner dig och oavsett situation. Det innebär att det aldrig är ditt fel om du blivit utsatt för våld, sexuella övergrepp eller blivit utnyttjad. Det är de vuxnas och samhällets fel som inte har skyddat dig tillräckligt. Det är vanligt att må dåligt om man blivit utsatt, och du har i såna fall rätt att få stöd och hjälp så att du kan må bra igen.

Läs mer


Dags att prata om kan du läsa mer om våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och om att skilda föräldrar som inte kommer överens.

jagvillveta.se kan du läsa mer om vad som är ett brott och hur du kan få hjälp om du varit med om ett brott. Du kan också läsa om vad som händer när man gör en polisanmälan och på en rättegång.

Var kan jag få hjälp och stöd?


Har du blivit utsatt för våld, sexuella övergrepp eller utnyttjande är det viktigt att du berättar det.

Om du befinner dig i en akut situation (till exempel att du har blivit slagen, utsatt för ett sexuellt övergrepp eller känner dig hotad) och behöver hjälp direkt: ring 112

Om du inte har det bra hemma kan du vända dig till socialtjänsten i din kommun. Kontaktuppgifter till socialtjänsten finns på din kommuns hemsida. Du kan läsa mer om vad socialtjänsten kan hjälpa till med och vilka rättigheter du har på Koll på soc

Prata med en vuxen du litar på. Har du en vuxen i din närhet som du litar på kan det vara bra att prata med den om vad som hänt – det kan vara en förälder, lärare, släkting eller tränare. Du kan också vända dig till en skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog om du mår dåligt och behöver prata. De är vana att prata med barn och unga i olika situationer.

Om du mår psykiskt dåligt kan du kontakta barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). För att hitta din närmsta BUP-mottagning kan du gå in på din regions hemsida eller söka via 1177 Vårdguiden. Du som är barn kan läsa mer om BUP på Våga berätta.

Anmäl brott till polisen. Om du tror att du har blivit utsatt för ett brott är det viktigt att du polisanmäler det. Du gör en polisanmälan genom att ringa polisen på 114 14. Du kan också läsa mer om vad som är brottsligt och vad som händer vid en polisanmälan på jagvillveta.se

Vill du prata anonymt med någon om hur du har det?

Du kan ringa, mejla eller chatta med vuxna på BRIS, telefonnummer 116 111.

 

Du kan chatta med unga på Jourhavande kompis

 

Du kan chatta med unga och vuxna på Killar.se

 

Du kan ringa och chatta med unga och vuxna på tjejjourerna ROKS och Unizon

 

För dig som är döv eller hörselskadad och vill få stöd eller ställa frågor på svenska, skriven svenska eller teckenspråk finns Barn- och Ungdomsjour på Teckenspråk, BOUJT

 

Om du mår psykiskt dåligt kan du få stöd hos Tilia


Om du har varit med om ett brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som blivit utsatt för ett brott kan du få stöd från Brottsofferjouren. Du behöver inte ha polisanmält något för att få stöd.

 

Om du har blivit utsatt för någon form av sexuellt övergrepp, online eller offline, kan du chatta eller mejla till Novahuset som erbjuder stöd och rådgivning.

 

Om du har blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp kan du chatta eller mejla till Storasyster som erbjuder stöd och rådgivning till alla över 13 år.

 

Om du är 15-25 år och har erfarenhet av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, ”sugardejting” eller att bli såld av andra kan du få gratis hjälp och stöd hos Ellencentret

 

Blir du utsatt för våld i din relation eller är du den som utsätter någon annan? Eller känner du någon som blir utsatt/utsätter andra? På Unga relationer kan du få mer information och stöd.

 

Har du en förälder som mår dåligt, missbrukar eller är våldsam och vill prata med en annan vuxen om det? Då kan du kan chatta med vuxna på Maskrosbarn

 

Har du frågor om hedersrelaterat våld och förtryck kan du chatta med vuxna på Kärleken är fri.

 

Känner du dig begränsad av din familj eller din släkt kan du få stöd och hjälp från TRIS (Tjejers rätt i samhället)